En geoteknisk undersökning ger dig information och kunskap kring marken där du planerar att bygga. Med hjälp av ny teknik står din byggnad i många år.
Inför större bygg- eller anläggningsprojekt är det mycket som ska tas hänsyn till, planeras och bedömas. Förutom att ordna bygglov, ritningar, energiberäkningar och mycket annat kan det även behövas en geoteknisk undersökning. Det kan ju bli problematiskt om man försöker bygga en bro på sankmark, till exempel.
Det finns många anledningar till att göra geotekniska undersökningar. Man kan bland annat göra grundvattenundersökningar, eller undersöka om underlaget är lämpligt för större anläggningsprojekt. Idag erbjuder många företag diverse digitala lösningar, som underlättar när du ska planera och ta beslut angående projektet. Du kan lugnt sitta kvar på kontoret, samtidigt som du får digitala uppdateringar i realtid från undersökningsplatsen.
Geoteknisk undersökning förlänger byggnadens livslängd
Beroende på vad som framkommer genom den geotekniska undersökningen kan projektet behöva omarbetas eller marken förstärkas. Kanske visar det sig att underlaget inte var som beräknat. Då kan det behövas förstärkande åtgärder i konstruktionen. Eftersom du får sådana uppdateringar i realtid effektiviseras processen. Du kan genast ta kontakt med byggnadsingenjörerna och informera om läget.
Det finns många liknelser och ordspråk som anspelar på vikten av att ha en stabil grund. Det finns även många tydliga exempel på vad som kan hända om man slarvar med sin geotekniska undersökning. Får “Pisa” någon klocka att ringa, till exempel? Kanske hade även Atlantis slarvat med sin underlagskontroll? Det finns alltså både historiska och språkliga anledningar till att vara noga med grundarbetet. Annars vet man aldrig vad som händer.